Menu

Redevelopment city streets and renovation ex cinema ambra

fds | officina di architettura

fds | officina di architettura

Architetto

Descrizione Progetto

Redevelopment city streets and renovation ex cinema ambra

  • client: comune di Martinsicuro
  • size: 10.000 m²
  • location: martinsicuro (TE) – ITALY
  • status: projected competiton

STRATEGIES
the project comprises two parallel levels: the first addressed the new functions of the former cinema Amber with the consequent involvement of Piazza Cavour, the second to the creation of a system of connection between the most important public buildings. As for the intervention of Piazza Cavour, the idea is to take advantage of the large space allowed by the shape of the square, creating a small cultural center, able to accommodate the many different manifestations, in order to transform a consumer that is only of through a consumer inclined to stand for much longer and more frequently. The objective is not only to draw all citizens to participation of individual cultural activities in the new building but, rather, to encourage more to live the square and, through a new system of pedestrian paths, to extend to major public places city to the sea, a natural extension of Martinsicuro. Precisely for this reason, although they are two separate interventions, the ideal approach and strategy is unique and aimed at a common objective.

PROJECT

Ex Cinema Ambra
The intervention on the crumbling building of the former Cinema Amber consists of a building renovation, with demolition and reconstruction within the limits of the existing volume, for the construction of a new business hub multifunctional. The search for a model has actually shown that a significant proportion of the contemporary architecture, particularly that directed to a reinterpretation of the “factory”, industrial buildings from the point of view of formal use of materials, might serve as appropriate response in many situations Italian, in particular those of more recent development as Martinsicuro. It was decided from the current volumes, with no modification of the limits of the plan, rather than working on a partial emptying of the volume as a method of composition of the different spaces. Given the current shape of the square known as the privileged direction crossing both the east-west, while it is obviously not facilitated the north-south. As this may be a design choice almost obliged, it showed the need to achieve a “vanishing point”, including visual inspection, which would cut across the square and linking with Cristoforo Colombo’S Street. The project will, therefore, the presence of two entrances, one from the square and one from Cristoforo Colombo’s Street, both on two entirely glazed walls that allow to cross the entire building with the look and they immediately suggest the interior layout. The new building is therefore formed in an outer casing made of a mixed structure of concrete and steel (where it is provided for the connection with the internal structure), plastered externally and internally. The exterior color provided resumes shades of brown of the church, while the interior is entirely white. The casing does not provide for openings on the long sides, the light passes through the two entirely glazed walls on the shorter sides of the building and by openings provided on the cover; the latter is made to foot, in close dialogue with the formal suggestions of nearby buildings. Providing, in fact, a higher concentration of activity in the late afternoon, as well as in the evening, it was decided to fully open the front of the south in order to exploit the residual light at the end of the day, without ever suffering the direct light due to shielding buildings Cristoforo Colombo’s Street. The casing, the northern front, following a direction to mirror that of the sign on the ground track from the flooring, has a flare that defines an invitation to enter the building for those who enter the square from Emilia’s Street. On the contrary, coming from the opposite direction, it feels like a screen, a barrier, in order to reserve the surprise of the interior of the building who gradually goes into the square. The interior is characterized by a pure volume – structurally hanging on the cover of the outer shell – which gives the building a lightness and facilitates the design where the ground floor of the building as an extension of the square. The choice of the material of the walls of the interior volume follows the original will of a formal interpretation of the industrial buildings of our suburbs. It was decided, therefore, to coat the volume with a galvanized sheet classical container. The intent is to create a fruitful dialogue between the existing buildings and a new way of thinking about architecture through the mediation of the outer shell, much more easily due to recognizable forms in our territory. The internal volume houses an auditorium of 275 seats reached via the stairs that run along the walls and the elevator circular in the north. On the ground floor there is a space extremely versatile, modular, where, in addition to the points of acceptance, there will be a staging area for exhibitions or other cultural activities of rapid usability. On the second floor there are spaces for art workshops, photographic, computer-classrooms and space for relaxation with a small cafe overlooking the square. Even in this case, the delimitation of the spaces is always very ductile, adaptable to the various requirements that the contemporary world imposes and realized for most glass to invite to a dialogue and to an interconnection between the different fields. The services include, of course, the walls closed in plasterboard.

Square, public buildings, connections
The project is therefore to identify areas considered exemplary in order to formulate a recovery strategy that, starting from the urban scale, proceed in stages in an attempt to resolve the apparent problems of relations that plague public spaces in relation to the individual buildings surrounding. It found a serious insulation of buildings and public spaces within the city, that isolation has prevented the development of aggregation points that are the real places in a city where he lives, is alive, breathes and aggregates its citizens and tourists in the summer season, as well as those of neighboring countries in case of exhibitions and cultural events broader. The idea of the project is that by intervening agile, non-invasive, simply aimed at enhancing the untapped potential, you can recover several parts of the city that currently are emptied of their identity and underutilized, as the avenues of downtown and city parks. The challenge is that this objective can be achieved through a redevelopment of connections that already exist, through an intervention in which architecture is put at the service of the city simply suggesting and pointing out the possibility of some flows, some passages revealing untapped opportunities and values and hidden potentials. The project from the square, in which the realization of small interventions of urban furniture is the abbrivio el’incipit for the activation of a more complex system of connections made through a bead in Corten that binds the public buildings, which identifies the paths. The corten’s curb widens or shrinks depending on the room he meets along the way. Near public buildings, sometimes the curb becomes merely the border of a small patio, other develops into a barren, others going to draw a bench, a light or any other type of furniture. The project seeks to intervene in an intelligent manner, replacing the flooring where it is clearly impaired and using modular structures, easily removable, if you can not intervene massively. These “tongues” of corten that fit in the different connections roads of the city, on the occasion of roads to traffic flow intense, become speed bumps, brightly properly marked so as to give a feeling of comfort even on the street. These become the “fil rouge” running through the middle, connecting with the public buildings of interest and with urban parks, which are redrawn and characterized by the same architectural language of the whole intervention. The study of green areas has been based in the integration of the vegetation already present in those areas, using tree species that create olfactory paths and tall trees. With this simple intervention is also generated a series of new public spaces that sometimes become places of rest, sometimes of contemplation where street furniture is designed specifically to invite citizens to inhabit the spaces originally without any characterization.

preloader